Kondomer tips och råd

Kondomer här får du tipsen

Användning av kondomer

Bryt kondomförpackningen, det finns små hack eller perforeringar längs folie/plasthöljet som kondomen ligger i. Rulla sedan upp kondomen en bit, så att Du vet åt vilket håll den ska rullas på. Du måste ha erektion eller stånd för att kunna sätta på en kondom. Dra tillbaka förhuden, sätt kondomen mot ollonet och rulla på kondomen mot pungen/penisroten.

När Du rullat på kondomen en liten bit trycker Du försiktigt ut luften längst upp i kondomen. Sedan fortsätter Du att rulla på kondomen ner över hela penisen, ända ner till penisroten. Hela kondomen ska rullas ut, även om det blir lite veck längst ner.
Efter samlaget bör Du dra ut penis innan styvnaden avtagit. Håll runt kondomens ring när penis dras ut så att kondomen sitter kvar.
Använd inte samma kondom två gånger.
Släng kondomen i en soppåse. Spola inte ner den i toaletten. En kondom rymmer cirka 5 liter vatten, detta kan orsaka stopp i avloppet.


En man kan känna visst obehag inför att använda kondom. Oftast beror detta på att han ej haft en kondom i lämpligt utförande. Tjockleken eller passformen är väldigt viktig. Man kan även vara väldigt känslig för om kondomen stasar eller klämmer åt för hårt. Glidmedel kan vara ett väldigt bra komplement, och finns i en uppsjö med olika fabrikat, aromer och ingredienser. Glidmedlet gör att kondomen rör sig bättre, ett tips är att ta lite inuti kondomen eller på penisskaftet, ollonet innan kondomen träs på. Det finns även kondomer med extra mycket glidmedel på in och utsida. Var uppmärksam att det inte blir för mycket, en del kondomer kan ha tendens att glida av. Det kan även uppstå friktion vid för lite glidmedel som medför att kondomen går sönder. En erektionsring kan hjälpa Dig att behålla kondomen på plats, och även ge större och mer långvarig erektion.

Trång förhud


Om Du har trång förhud kan detta upplevas obehagligt. Detta kan i vissa fall "tränas" bort genom att göra nätta rörelser fram och tillbaka över ollonet. På detta sätt töjs förhuden en aning. Glidmedel är ett bra komplement som gör det mindre smärtsamt. Om det skulle göra så ont att Du ej kan genomföra det, kontakta Din ungdomsmottagning eller husläkare. Det finns enklare ingrepp som kan avhjälpa detta. Är Du yngre än 15 år råder Vi dig att avvakta ett tag, det kan försvinna inom de närmsta åren.


En del män önskar att trä kondomen över både penisskaftet och även pungen. Pungen är väldigt känslig för beröring och detta kan förhöja njutningen. Tag försiktigt i kondomen med fingrarna på insidan och tummen på utsidan. Detta kan kräva lite träning med kondomer rent allmänt - men givetvis en fördel om Du har en favoritsort som passar Dig bäst. Övning är bra under onanering i lugn och ro.
Prestationsångest kan göra att ståndet avtar, detta kan försvåra att trä på en kondom. Detta har hänt alla, och är ingenting avvikande. Försök fortsätt med andra sysslor som att smeka varandra, kyssas, eller upptäcka andra kroppsdelar. Att ha kondom är ingenting som skall dämpa njutningsfaktorn, snarare tvärtom. Ju mer bekant Du blir med kondomen och kanske hittar Din favorit, desto lättare blir användningen av den och möjligheten att njuta fullt ut!
Prestationskrav kan också göra så att erektionen avtar och omöjliggör för Dig att trä på en kondom. Det funkar under hånglet och kyssarna, men när kläderna åker av, eller partnerns händer trevar i byxorna eller smeker könet kan önskan om samlag plötsligt förbytas till ett krav att genomföra ett lyckat samlag – och så slaknar penisen.

Formen

Män som har en konformad penis, alltså en penis som är tjockare vid roten och smalare i toppen, kan råka ut för att kondomen halkar av. Liksom för den som har en kort penis, kan man lösa problemet genom att dra kondomen över pungen. Man kan också prova kondomer med lite mindre omkrets.

Ett annat sätt att få kondomen att stanna kvar på, är att trä en erektionsring om penisen efter det att man har trätt på kondomen. Det finns ringar av gummi, läder, silikon. Silikonringarna är töjbara. En del tycker att en erektionsring ger ökad njutning. De används också för att hålla erektionen eller få en hårdare erektion, då erektionsringen minskar blodflödet ut från penisen. Exempelvis är det vanligt att män med ryggmärgsskador använder dessa.


Observera dock att om erektionsringen spänner åt väldigt hårt runt penisen, måste Du vara försiktig att Du inte använder denna mer än 15-20 minuter. Det kan medföra vävnadsskador på penisen.

En del män har en penis som är lätt böjd eller vill åt ett specifikt håll. Ibland även neråt eller uppåt. Det kan vara lite svårare att trä på en kondom. Det brukar lösas med lite träning, Du hittar en teknik som fungerar förr eller senare. Ibland fungerar det bättre att trä på kondomen när penisen är riktad neråt.

Passform


Storleken kan ha viss inverkan, särskilt när det kommer till att välja en bra kondom. Många män anser att kondomer är för små. Men om sanningen skall fram, så är det väldigt viktigt. En för stor kondom kan lätt glida av och leda till konsekvenser. En för liten kondom kan stasa eller ge vävnadsskador. Det finns ett stort utbud av både små och stora kondomer.
En kondom är ca 18 cm lång i genomsnitt, få penisar är längre än så under erektion. Enligt undersökningar som gjorts har de flesta män en erektion som är mellan 12 och 18 cm. Genomsnittslängden ligger på 13-15 cm.


Om Din penis är längre än kondomen, brukar detta inte medföra några större bekymmer. Det gör ingenting att kondomen inte når ner till penisens rot. Var uppmärksam på att kondomen ej glider av under samlaget bara. Detta förekommer vanligen om penisen är smal och kondomen ej smiter åt.
Om Din penis skulle vara kort, så kan kondomen bli löst åtsittande och skrynklas ihop till ett överflöd av kondomgummi. Det blir nästan som plastfolie eller en plastpåse och kan kännas olustigt. Du kan prova att trä kondomen över pungen också om detta inträffar. Har du en stor pung kan det vara värt att prova en lite längre och bredare kondom. Svenska RFSU har en kondom som heter Grande som lämpar sig bra för detta ändamål. RFSU Grande hittar Du här. Undvik tunnare varianter om Du skall försöka Dig på detta, då de lätt går sönder.

Ollonet: Män med stora ollon kan tycka det är komplicerat eller problematiskt att trä på en kondom. Det finns kondomer anpassade för just Dig. Gummiringen på kondomen är helt enkelt för liten för ollonet på de "vanligaste" modellerna. Du kan prova att rulla ut kondomen ett par varv och försiktigt töja ut gummiringen med fingrarna. Medans Du håller den uttöjd, trär Du försiktigt den över ollonet som en mössa ungefär. Ha gärna kortklippta naglar så Du ej skadar kondomen.

Omkrets: Ett mer tekniskt ord för tjockleken är omkretsen. Det vanligaste är att omkretsen på penis är mellan åtta och tolv centimeter vid erektion, med ett medel på tio centimeter. Vid slakt tillstånd brukar den ligga mellan 6-10 centimeter med ett medel på åtta. Omkretsen mäter man med ett måttband runt penisroten. Även här gäller att alla kondomer passar.


Allergi & Överkänslighet

Både män och kvinnor kan vara allergiska mot latexkondomer (tillverkade av latexgummi). Då finns det en rad kondomer på marknaden tillverkade av plast (polyuretan). Ofta upplever kvinnor obehag under samlag, och tänker inte i första taget på att det kan vara kondomen som är boven i dramat.
Alla borde prova en latexkondom vid ett tillfälle för att se hur denne upplevs. En latexfri kondom är något dyrare, men är starkare och leder värme bättre.


Åtsmitningen kan vara lite sämre däremot hos en plast (polyuretan).
Funktionshindrade personer löper större risk för att få latexallergi. Kondomer utan latex finns från Pasante, Svenska RFSU (Naked heter fabrikatet) med flera.


Kondomers utförande


Andra utföranden är knottriga, ribbade, spiralformade och smaksatta kondomer. De smaksatta är främst framtagna för oralsex men avger ofta en doft under den intima akten vilket kan vara stämningshöjande. Det finns även kondomer som är extra tjocka, en slitstark kondom på 0,1 mm tål mycket mer än 0,06 mm som görs i vissa fabrikat. En tjockare kondom är lämplig vid exempelvis analsex. En tjockare kondom medför större säkerhet för båda partner.

Säkerhet hos Kondomer


Att använda kondom är ett utomordentligt bra skydd mot graviditet. Kondomen är det enda preventivmedlet som skyddar mot sexuellt överförbara sjukdomar. Att använda kondom är bra om Du vill kunna njuta fullt ut när Du har sex. Du kan släppa oron över att smittas av könssjukdomar eller oönskad graviditet. Att använda kondom vid tillfälliga sexuella kontakter tyder på respekt och ansvar för både Dig själv och Din partner.

Du bör vara försiktig när Du rullar på en kondom. Tänk på att nyrakade könshår eller stubb kan vara tillräckligt för att skapa en reva i kondomen som leder till ruptur eller mindre hål. Det drabbar framför allt de män som har könshår ut på penisskaftet.
Cochrane Collaboration redogör en statistik där kondomanvändningen minskar risken att drabbas av HIV med 80 % hos heterosexuella - jämfört med inget skydd. Enligt en annan analys påvisar kondomer som ej är tillverkade av latex, sämre hållbarhet och ökad risk för graviditet. Kondomer ej tillverkade av latex löper större risk för att gå sönder under samlag och vid tester. Dessa kondomer är ofta tillverkade av plast (polyuretan), och är framtagna för latexallergiker. De fördelar som finns med en kondom tillverkad av plast (polyuretan) är att dessa kan göras betydligt tunnare. Så lite som 0.015 mm finns det i tjocklek på kondommarknaden. En tunn kondom leder värme bättre vilket ger ökad känsla i penis.

Om kondomen skulle gå sönder, finns det akut p-piller receptfritt på Apoteket. Dessa skall användas senast 3 dagar efter samlaget för att förhindra graviditet. Tänk på att detta ej skall ses som ett preventivmedel. Om kondomen gått sönder innebär det att Du haft oskyddat sex trots att Du försökt skydda Dig, därför bör Du testa dig för könssjukdomar och HIV. Det går inte skydda sig i efterhand.


Kondomen i Tiden


Varför kondomen heter just kondom är ganska spekulativt. På Latin betyder "condom" hjälpa, så mycket vet Vi. I England kallades kondomer förr för "French letters". I Frankrike kallades kondomen "capote anglaise" som betyder Engelsk överrock. Det har spekulerats i andra anledningar såsom en Fransk stad eller uppfinnare vid namn Mr. Condom. Kondomer har använts sedan urminnes tider. I Egypten har man funnit djurhudar och tarmar som använts som skydd på 1300 talet. På 1500 talet användes material som ylle, linne, bomullsväv samt blindtarmar från grisar, tamboskap och ibland fiskar. Dessa kondomer preparerades för hand och var kostsamma.

Man ansåg att kondomen ökade prostitutionens utbredning, och att denne var ett hot mot familjebilden. På 1850 talet uppfann Charles Goodyear vulkaniseringsprocessen, detta möjliggjorde tillverkningen av kondomer i gummi. Detta gav låga kostnader för konsumenten.
Framåt 1900 talet blev kondomerna mer populära, samtidigt som motståndet växte. Man ansåg återigen att det ledde till ökad prostitution, hot mot familjebilden och framförallt för samhället. En väldigt motsägelsefull lag gjorde att preventivmedel blev tillåtna, men ett förbud rådde kring reklam eller upplysning. Kondomen var ett av dessa preventivmedel.

butiker där sjukvårdsartiklar såldes, började kondomer säljas år 1937 när preventivmedelslagen upphävdes. Detta var ett krav, de fick ej säljas var som helst. På 70 talet när alla preventivmedel blev tillåtna att säljas fritt och användas - började produktionen ta fart gällande former, färger och smaker

Rabattkod